· 

Blijf jij steken in ronde bewegingen, als je intuïtief schildert?

"Ik schilder altijd cirkels en ronde gebaren!"

 

Ken je dat?

Je schildert intuïtief, misschien nog niet zo lang, en er komen alleen maar rondevormen en cirkels uit. Vooral mensen die nog niet zo lang op les zijn, beginnen naar een paar weken te ontdekken, dat ze eigenlijk steeds weer dezelfde gebaren maken in hun schilderij. En dat ze wel anders willen, maar niet weten hoe?!

 

En eigenlijk kan ik daar heel erg kort over zijn:

Er komt vanzelf een moment dat je het echt niet langer wilt, die cirkels en dat je andere gebaren gaat maken. Misschien wel heel geforceerd, omdat je nog niet veel ervaring hebt. Je weet nog maar half waar je mee bezig bent, als je vrij schildert. Je zweeft ergens zonder vooropgezet plan, en stiekem wil je natuurlijk wel, dat het een "mooi" schilderij wordt.

 

Een vrouw met donker haar maakt met een breed armgebaar een cirkel op een groot wit papier met de kleuren geel, groen en blauw.

Drie Stappen om uit de cirkel te komen:

 

1.   En wat zou dat, dat je alleen cirkels schildert?

Tijdens het schilderen ga je door verschillende fases, en vaak begint dat met bekende gebaren, zoals de ronde bewegingen. Je bent zoveel tegelijk aan het leren, dat ook nog eens ingewikkelde vormen te veel gevraagd zijn. Accepteer dat ze er zijn, en weet dat er vanzelf nieuwe gebaren bij gaan komen.

 

2.   Bekijk regelmatig werk van een afgelopen periode.

Ik weet nog dat ik het zelf verzuchtte tegen een vriendin: 

"Ik schilder alleen maar cirkels!" En terwijl ik het zei, besefte ik dat het helemaal niet waar was. Ik kon zo een paar schilderijen noemen, die een andere insteek hadden, waarin ik vormkracht ontwikkelde. Zoals hiernaast een vervellend  wezen. Heel symbolisch, zo'n schilderij!

Dus leg je werken van de afgelopen periode eens naast je neer en kijk of er werkelijk alleen ronde vormen en cirkels te zien zijn. Of er andere vormen en structuren te zien zijn,  er zelfs beelden uit te voorschijn komen, die je misschien nog niet eens had ontdekt? Op het moment dat je je bewust wordt dat je naar verandering verlangt, dan is die verandering vaak al zichtbaar in je werk. Alleen je bewuste blik had er nog geen oog voor.  Daarom is het ook goed regelmatig je werk als serie te bekijken.

Uit aarde kleuren als sienna en oker en het relief van meegeschilderde sinaasappelnetjes komt het beeld van een vervellende salamander op. Een beeld van vernieuwing

3.  Doe vorm-inspiratie op!

Als je gaat schilderen, leer je ongemerkt ook steeds beter kijken. Want je weet het ergens natuurlijk allemaal wel, maar dat zit diep weg opgeslagen. Door opnieuw en met meer aandacht te kijken, krijg je meer bewustzijn over de wereld rondom jou.

Cursisten zeggen: "Als ik nu bij de bushalte sta, hoef ik me niet meer te vervelen: Wolken, bomen, stoeptegels, alles is interessant vanwege de structuur, kleur, toonwaarde................."

 

Ik ga ook wel eens Google-afbeeldingen op om de precieze finesses van een dier te bekijken als die opeens opduikt in mijn tekening.

En zo gaan de gebaren tijdens het schilderen veranderen, omdat je handen de richting krijgen van dat wat jij wilt weergeven. En vooral: experimenteer er mee, blijf spelen. Want zodra jij een voorwerp perfect wilt schilderen, dan loop je vast!

 

Wil je meer achtergrondinformatie over mijn manier van werken? Download dan hier onder mijn

gratis E-Book Schilderend in Contact met Mijzelf.

 

Waar loop jij tegen aan als je schildert? 

Ik kijk graag of ik je kan helpen en wie weet maak ik er wel een filmpje over. Stel je vraag hieronder bij "Commentaren"

of via het Contactformulier.


Reactie schrijven

Commentaren: 0