· 

Powertex en Acrylverf

Een paar jaar terug nodigde een cursiste me uit mee te gaan naar een workshop craquelé. Die craquelé werd gemaakt van Powertex en toevoegingen. Ik had er nog nooit van gehoord, van die Powertex. En nog steeds, als ik wel eens uitleg, waarmee ik iets gemaakt heb, dan krijg ík de vraag, wat dat nou is, dat Powertex.

Dus gelijk maar met de deur in huis vallen: Powertex is een textielverharder, net als vroeger de Paverpol. Je kent het vast wel, poppen die door de ramen naar binnen gluren, exotisch uitgedoste dames met weelderige kleding, vogels, beeldjes........én, je kunt er craquelé mee maken. En wat dan het verschil is tussen acryl en Powertex?Acrylverf


Materiaal
Milieu-technisch:
Acrylverf is gemaakt van plastic ketens, water en pigment. Er zit een oplosmiddel in, en dat is het giftige deel van de verf. Als de verf is uitgehard, dan is het restmateriaal geen giftig materiaal meer. Het gif is verdampt.
Zacht of hard:
Acryl is na het uitharden opgedroogd plastic. Plastic wordt zacht als je het warm maakt, en boven de 40 graden kan uitgeharde acrylverf dus weer zacht worden. Denk maar aan een yoghurtbeker, die warm gemaakt wordt, die gaat terug naar zijn oorspronkelijke vorm, een harde schijf.
Stapel je schilderijen op elkaar en leg je ze in de zon, dan kun ze aan elkaar gaan kleven. Van acrylverf kun je geen craquelé maken. Je kunt wel acrylverf gebruiken om kleur te geven aan Powertex.

 

Acrylverf heeft talloze kleuren, en dan nog kun je onderling mengen, en dat verveelvoudigd de mogelijkheden van je kleurenpalet.Powertex


Materiaal
Milieu-technisch

Powertex is een textielverharder, het is vloeibaarder en dunner dan de pastueuze acrylverf. De verf droogt op met een iets ruwere huid dan acrylverf. Het heeft een iets mattere look. Powertex is niet giftig, je mag het officieel in het het afvoerputje gieten. Maar je hebt natuurlijk wel de kans dat het gaat uitharden in je afvoerbuis, en dan ben je natuurijk wel in de aap gelogeerd.
Zacht of hard:
Zolang de Powertex nog een vochtige onderlaag heeft, kun je je schilderij schuinhouden, en als je er een kleur opspuit (met Bisterof met Brusho, dan krijg je een gekleurde bovenlaag, en de onderlaag blijft ivoorkleurig. Daar kun je allerlei trucs mee uithalen. Daarnaast kun je kun je de Powertex "vullen" met easy3Dflex, of marmermeel, en dan krijg je craquelé.

 

Powertex voert rond de 10 kleuren waaronder wit en zwart, zodat je eindeloos kleuren kunt maken.Hierboven liet ik je in een filmpje zien, hoe je op twee manieren craquelé kan maken met Powertex. De robuuste 3D craquelé, en de craquelé door kleurverschillen. Met acryl zijn er wel chemische trucjes  door twee soorten materiaal op elkaar aan te brengen, en zo kleur-craquelé te maken. Met Powertex ben je veel wendbaarder om tot zulke resultaten te komen. Hiernaast zie je een proefschilderijtje, waarmee ik veel mogelijkheden laat zien van craquelé kleur te geven, en dan is acryl weer fijn om mee te werken. Maar ook aquarelverf en Bister geven hier kleur.

De vraag is natuurlijk:

Welk materiaal is het interessantst? Zelf ben ik blij met de Powertexmaterialen. Vooral op craquelé gebied is het product heel wendbaar, en je kunt er lekker mee flowen.  Wil je nuances aanbrengen, dan kun je aanvullend sprayen in spuitflesjes op de ivoorkleurige Powertex. Er zijn flesjes met dezelfde 10 kleuren van Powertex. Daarnaast heb je Brusho met 24 kleuren pigment in kleine potjes en Bister. Hiermee kun je de natte Powertexlaag ook bespuiten. Daar zit wel weer een stuk techniek aan vast, wat voor deze nieuwsbrief te ver gaat. Dan kan je beter naar mijn atelier komen en het uitproberen met de spullen uit mijn kast.Als je pas gaat beginnen met craquelé te maken, dan is het handig om een recept te hebben, en een keer gegidst te worden langs de ergste valkuilen. En het allerbelangrijkste vind ik nog wel, dat je niet al je materiaal hoeft aan te schaffen, terwijl je nog niet zeker weet of het je brengt wat jij wilt. Ik heb ik mijn atelier alles grijp klaar staan en ik leg je stap voor stap uit waar je op moet letten. Dus als je ook maar een beetje in de buurt van Aalsmeer woont, laat dan maar weten, wanneer je langs wilt komen.


Reactie schrijven

Commentaren: 0