· 

Hoe laat jij je schilderij drogen?

De droogtijd van je schilderij

Als je schildert heb je met de eigenschappen van je materiaal te maken. Verf bestaat uit pigment en een bindmiddel, op basis van water (aquarelverf), olie (olieverf), of plastic met water(acrylverf). Het water of de olie worden toegevoegd om de verf smeerbaar te maken. De toegevoegde olie of water bepalen mede de droogtijd van je verf. Olieverf staat bekend om zijn lange droogtijd. Bij watergedragen verven valt dat wel mee, maar dat zegt nog niet, dat je graag je droogtijd zou willen bekorten.

 

Als iets droogt, dan komt er vocht uit het voorwerp. Is de lucht boven het voorwerp verzadigd, dan zal het maar langzaam drogen. Denk maar aan natte was, die buiten hangt, en er is veel vocht in de lucht. Dan zal de was veel trager drogen, als wanneer er een droge warme wind langs je wasgoed wappert.

 


Föhnen als hulpmiddel

Als je het droogproces wilt versnellen, dat kun je een föhn gebruiken. De föhn blaast de natte lucht over je schilderij weg waardoor het schilderij sneller droogt.

 

Kanttekening: de buitenste huid van de verf is het eerste droog, en wat er onder zit zal trager drogen. Dus een geföhnd schilderij is je tas stoppen kan best link zijn. Dan stroopt de buitenste huid eraf, en heb je een heel vieze tas en ernstig veranderd schilderij.

 

Als je met aquarelverf en de föhn werkt, en je hebt erg natte plekken, dan krijg je heel andere resultaten dan je misschien gepland had, omdat de verf zich snel alle kanten op laat blazen.

En tot slot:

Je schilderij kan dan wel sneller drogen, maar jij staat daar wel met je föhn in handen, en de droogtijd kan nog steeds aanzienlijk zijn.Waar let je op tijdens het föhnen

Als je de föhn op één vaste plek houdt, kun je rondom de föhn het bereik van de luchtstroom aftasten. Het heeft  geen zin, de föhn steeds heen en weer te bewegen. Dat geeft een onrustig geluid, en het voegt niets toe aan het versnellen van de droogtijd en het bereik van de föhn.

 

Pas bij grotere doeken is het zinvol na verloop van tijd op een andere plek te gaan föhnen, maar op een groot doek, werk je meestal niet overal tegelijk. Juist op die kleinere plaats kun je willen föhnen, omdat je daar verder wilt.

 


Als je hebt bepaald waar de föhn het vocht weg moet blazen, kun je je handen vrij maken door de föhn ergens te bevestigen. Rechts is de föhn aan de bovenkant met tape vastgeplakt, later is de föhn ook aan de onderkant vastgemaakt om een andere kant te bereiken. Steeds voel je na, of de luchtstroom inderdaad op de gewenste plek langs het doek strijkt.

Ook kun je twee of zelfs drie kleinere doeken achter elkaar leggen, om ze sneller te laten drogen. Controleer steeds de luchtstroom, en verzet  de föhn om de verschillende banen over het doek allemaal hun deel te geven. De kussentjes heb ik gemaakt van tricot stof, gevuld met beukensnippers.

 

Hete luchtstroom

Zoals ik al zei: "Het gaat om de luchtstroom en niet om de warmte van de stroom. Ik had het met de kapper over het feit dat hij wappert me de föhn en dat ik veronderstelde, dat het economischer zou zijn, als hij de föhn gewoon stil hiel op één plek.

Hij legde uit, dat hij met warme lucht werkt, en dat het schadelijk is voor het haar om te lang in de hete lucht te zijn.

 

Als je gewend bent om de föhn te gebruiken om het droogproces te versnellen, ga dan eens kijken hoe jouw gewoontes zijn. Of je nog economischer met je föhn-luchtstroom om kan gaan.

 

Met de huidige energiekosten kan het zelfs de vraag zijn, of het wel noodzakelijk is om te föhnen. Ik kies niet meer voor de warmere stand, als de föhn twee standen kent.

 

Ik kies voor föhnen als ik verder wil in het proces, in verband met een deadline. Soms kan ik niet wachten om te zien wat het resultaat is van iets. Soms geeft föhnen meer controle over het droogproces.

 

En heb jij nog ideeën rond het föhnen, plaats ze hier dan onder. Samen weten we meer.

 

Ik zal binnenkort nog een artikel wijden aan de heater, omdat die weer een andere benadering nodig heeft dan de föhn.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Twan (zondag, 27 augustus 2023 16:18)

  Hoi, lees net je artikel over drogen met warme lucht. Ik heb laatst gelezen dat dit zorgt voor dampen die schadelijk zijn voor de gezondheid en dat je dit beter met koude lucht kunt doen.

 • #2

  Evelien Stadt (maandag, 28 augustus 2023 10:13)

  Ik gebruik zelden een föhn, omdat het gebruik ervan, voor mij, bijna altijd voortkomt uit ongeduld. Ik kan niet wachten tot.... Het volgen van dit ongeduld brengt me in een ander proces, dan de tijd nemen om
  * te wachten
  * te voelen wat er in mij gebeurt
  * mijn zinnen te verzetten (bijvoorbeeld met een ander werk verder gaan)
  * de rust in mezelf te vinden.
  Maar soms is de föhn gebruiken iets wat vanuit een flow ontstaat. Dan gebruik ik het wel.

 • #3

  Joke Zonneveld (maandag, 28 augustus 2023 10:41)

  Hoi Evelien, ja dat ongeduld ken ik, het schilderij een nacht laten drogen en het liefst midden in de nacht gaan kijken. Soms is het droogproces zo tricky dat ik beter kan föhnen en zien dat ik precies op het goede moment de handelingen doe. Maar ook daar zit ongeduld achter :). Dank voor je toevoeging met een belangrijk aspect: "Geduld is een schone zaak" zegt onze taal.
  Als ik het moet laten drogen, dan zal ik zeker iets anders gaan doen of genieten van het droogproces.