· 

Wat het Craquelé van Lita Cabellut jou te zeggen heeft

Een paar weken terug kreeg ik een folder aangereikt over Lita Cabellut van een expositie in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

 

De link naar mijn Atelier is, dat de cursisten en ikzelf tijdens de lessen bezig zijn met het maken van Craquelé(tjes) en Lita reuzen Craquelés maakt in haar eveneens reusachtige schilderijen. Mijn interesse was direct gewekt. Ik heb de tentoonstelling direct bezocht.

 

Ik kan zelf lopend naar het Museum Jan van der Togt. Heel luxe.

Maar ook als je van verder komt, raad ik je aan om te gaan kijken:

een prachtige expositie van bijzonder werk!

detail Lita Cabellut Craquelé


Lita Cabellut (1961) woonde gedurende haar jonge jaren in Barcelona. Ze leefde vooral op straat en groeide op in een volksbuurt in Barcelona. Op haar twaalfde werd ze geadopteerd door een Catalaanse familie. Toen pas leerde ze lezen en schrijven. Ze bezocht met haar nieuwe familie Het Pradomuseum, en wist: Ik word kunstenaar. Vanaf dat moment schilderde ze elke dag. Op haar zeventiende had ze haar eerste expositie in het stadhuis van El Masnou. In Nederland studeerde ze aan de Gerrit Rietveld Academie.  Ze kwam hier voor het mooie licht wat er in Nederland zou zijn. En toen ze dat eenmaal echt ontdekte, is ze niet meer weggegaan.

 

Op dit moment is ze wekelijks op tv te zien in "Project Rembrandt" als jurylid. 50 kunstenaars doorlopen een proces om de beste amateur-kunstenaar van Nederland te worden. Zij helpt mee een keuze te maken en de potenties in het werk van de deelnemers te benoemen.

Wat heeft Lita Cabellut jou te vertellen?

Het eerste filmfragment is een boodschap die Lita uitspreekt aan haar jongere zelf. Dit filmpje is niet zichtbaar op youtube, helaas. https://www.youtube.com/watch?v=pFOaSkJD1HM

De techniek van Lita Cabellut

Lita Cabellut heeft een bijzondere techniek ontwikkeld voor haar monumentale portretten. Ze werkt op reusachtige doeken en brengt eerst een soort frescolaag aan, die ze laat craquelleren. Op de foto rechtsboven zie je de grote Craquelé's. Op basis van de structuur van het doek geeft ze daarna haar portretten vorm. Ze werkt met diverse soorten verf en tot slot geeft het schilderij een dikke laag lak. De belletjes die in de laklaag verschijnen dragen ook bij aan de totaal indruk van het beeld. Vijftien jaar lang werkte ze aan deze techniek en nu is die zo vanzelfsprekend dat ze niet meer na hoeft te denken over de materialen, als ze schildert. Ze kan zich volledig richten op wat ze uit wil beelden. De mens in al zijn aspecten. In onderstaande film vertelt ze over haar techniek, haar drive en wat ze zoekt als ze schildert, aan de hand van het ontstaan van twee schilderijen van "Kenau van Haarlem":

Techniek en verbeelding

en wat je van Lita kunt leren:

 

Dit heb je zelf vast wel meegemaakt:

 

Dat je weet waar je heen wilt, maar dat je materiaal niet "meewerkt". Dat betekent dat je nog geen "vriendschap" gesloten hebt je materiaal. Vriendschap is een kwestie van geven en ontvangen. Zo werkt het ook met het materiaal onder je handen. Het is de bedoeling dat jij de eigenschappen respecteert en tot hun recht laat komen.  Je mag luisteren en waarnemen naar wat er onder je handen gebeurt.

 

Daarom is vrij experimenteren met je materiaal zonder vooropgezet doel net zo belangrijk als het voltooien van een schilderij in de door jou gewenste vorm. Hoe je beweegt als je schildert, of je lef hebt een "fout" te maken. Of je op tijd afstand weet te nemen. En zoals Lita zegt: Het is zo belangrijk om te leren waarnemen. Dat is ook een vorm van open staan om te ontvangen wat je volgende stap is in het schilderij.

 

Als dat allemaal op de automatische piloot kan, dan heb je ruimte voor het echte werk:

het verhaal vertellen wat jou raakt, wat jij de wereld wilt laten zien.

Exposities Lita Cabellut

Wil je het werk van Lita Cabellut zelf zien?

 

Tot en met 3 maart 2019 kan je de overzichtstentoonstelling van Lita Cabellut bezichtigen in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

Verder heeft Gallery 238 in Amsterdam werk van Lita Cabellut in stock. 

 

Ik wens je veel waarneem-plezier,

 

Joke Zonneveld

 

PS

Mocht je op een kleinschaliger vorm Craquelé willen maken, en voelen hoe het is om weer een keer heerlijk te experimenteren,

dan kun je een les volgen tijdens de lopende lessenserie Schilderen buiten de Lijntjes.

 

Wil je ervaren hoe belangrijk het is om te bewegen tijdens het vormgeven van je beelden kom dan

16 maart naar de Workshop Tekenen met Klank en Kleur

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Jean (maandag, 18 februari 2019 20:05)

  Genoten van de filmpjes - Zeer inspirerend. Dank x

 • #2

  Gonnie (maandag, 18 februari 2019 22:47)

  Joke, jij inspireerd mij elke keer weer met je blog. Deze keer met de nieuwe
  technieken van Lita. Zoals je schreef zegt Lita, net zolang doorgaan totdat je het
  onder de knie hebt! Ik ga het zeker proberen..dankjewel!

 • #3

  de graaff (zaterdag, 24 oktober 2020 13:52)

  even een vraag: schildert ze over een foto?
  groet
  Johan

 • #4

  Joke Zonneveld (zaterdag, 24 oktober 2020 17:43)

  Hallo Johan, Ik weet het niet. Er is een film over haar en een paar mensen vanuit een museum in Haarlem. Lita schilderde voor hen Kenau, en vrouwelijke strijder tegen de Spanjaarden. Die vrouw vroeg ook, het lijkt wel een foto, zo echt, en daar ging Lita niet op in. Ik vermoed zelf van wel, maar ze laat zich er volgens mij niet over uit.