Hebben jouw handen soms de bibberitus als je tekent?

Ken je dat? Je bent al aardig op weg met een tekening of schilderij….En dan zie je opeens dat er nog een essentieel lijntje ontbreekt, en opeens durf je niet meer. Stel dat je alles verpest!!!? Dat je hand gaat bibberen terwijl je dat lijntje zet.

Eigenlijk een heel interessante waarneming, al zal jij het op dat moment minder waarderen. Want hoe moet jij nu verder met je schilderij?

 

Voor je verder leest en hieronder op de knop drukt met lees verder:

 

Neem eens zo’n moment in je aandacht dat je handen het niet meer wisten, en voel terug wat er gebeurde, en misschien ook hoe het afliep. Want ik wel van alles beweren, maar het is goed dat je zelf nagaat hoe het bij jou werkt.


Juist op een cruciaal moment miste je bewegelijkheid.

 

Tekenen vanuit de beweging

Als je handen nog nooit getekend hebben is er geen trefzekerheid in je gebaren. Als je een klein kind ziet tekenen lijkt het allemaal wel vanzelf te gaan. En als het kind een jaar of 7-8 jaar oud is, dan wil het opeens iets “echt” tekenen, en dan gebeurt het. Er wordt verlangd naar een resultaat, en de bewegelijkheid bevriest. Er is geen vertrouwen meer dat het wel zal lukken en dat een beeld er mag komen, zoals het komt. Het kind wil niet meer met stift maar een potlood en een gum: wat fout is moet weggeveegd kunnen worden.  


Wat jou te doen staat, is dat je je bewegelijkheid weer gaat ontwikkelen. Dat je gaat tekenen en schilderen zonder dat je resultaat verlangt. Je handen wennen er weer aan dat ze mogen doen wat ze willen. Je vertrouwt op de beweging van je handen.

TIP 1:

Zet een muziekje op, ga in de beweging van de muziek mee, en teken met twee handen. Eerst met de ogen dicht, en later neem je af en toe afstand, en al je beelden ziet verschijnen, zoals je dat in de wolken ook kan, dan haal je die er uit. En voel maar als je weer uit de bewegelijkheid valt, omdat je resultaat wilt hebben. Heel leerzame momenten om die overgang te voelen.


In verbinding zijn

Wat gebeurt er als je merkt dat de beweging stokt?

Zolang het bewegen en tekenen als vanzelf gaat, ben je verbonden met je creatieve laag. Je creatieve laag  grossiert in mogelijkheden. Je vertrouwt erop dat je handen de weg wel weten.

 

Op het moment dat je een beeld ziet wat opdoemt, dan gaat je bewuste laag zich er soms ook mee bemoeien. Een gezicht ziet er toch zo uit? Heb je ooit zo’n oog gezien? Vul maar aan, wat er dan opborrelt aan opmerkingen! Het goed /fout denken dient zich aan. Het gevaar van het meedoen van de bewuste laag is, dat het voelen wordt weggedrukt. Dan weten jouw handen de weg niet meer, want voelen laat van zich horen via het bewegen. De verbinding met de bron van mogelijkheden is verbroken.

  

Kunst met een grote K is het om die twee werelden naast elkaar te dulden. Te ontdekken dat je je heen en weer kunt bewegen tussen die twee. Dat ze allebei hun kwaliteiten hebben. En te weten wanneer je in welke wereld zit. Als je bewust weet hoe een oog eruit ziet, kun je vanuit je gevoel (onbewuste) bepalen waar je gaat variëren in de basis structuur………..


Tip 2:

 

Aan je ogen kun je voelen hoe je kijkt. Een argwanende blik, een warme blik, sprankelende ogen.... vul zelf maar aan! Als je wilt weten in welke wereld je zit, voel dan hoe je ogen kijken.

 

Kijken vanuit het bewuste:

Ogen op steeltjes om te kijken of iets goed of fout is.

 

Waarnemen vanuit het onbewuste:

Wijde, ontspannen ogen laten een breed spectrum aan mogelijkheden toe en wachten tot jij van binnen weet waar je heen gaat.


Samengevat

 • Op het moment dat je handen niet meer durven, ben je het contact met je creatieve en gevoelslaag kwijt. Je bent in je bewuste goed en fout laag terecht gekomen. 
 • Om weer in contact te komen met je onbewuste creatieve en voelende laag kun je gaan tekenen en schilderen vanuit de beweging met je ogen dicht, op een apart vel. 
 • Ga waarnemen hoe het voelt om in de bewuste of onbewuste laag te zijn, bijvoorbeeld door op je manier van kijken te letten.

  


Wil je er meer van weten, en het aan den lijve of wel ogen ondervinden?

 

Op 18 maart geef ik een workshop:

Tekenen vanuit je Tenen!

 

Je tekent op Live-Muziek vanuit de beweging en gaat daarna contact maken met je beelden. Na de entree met muziek neem ik je regelmatig mee de waarneming van je beelden in om verbinding te maken met je creatieve bron.

Een inspirerende workshop!

 

Maar in feite zijn al mijn lessen geschikt om het uit te proberen. 

Tot ziens,

Joke ZonneveldReactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Timmerman Els (donderdag, 16 maart 2017 19:49)

  Whaw....klinkt echt heerlijk.

 • #2

  Joke Zonneveld (donderdag, 16 maart 2017 19:59)

  Ja, Els en dat is het ook :) Zelf begeleid ik de les, dus teken niet mee, maar door mij gaat de energie van de muziek ook heen, heerlijk!